Project

General

Profile

Actions

Regles acceptació

L'ideal fora que s'acceptés el 100% dels pagaments en moneda lliure, però inicialment molts comerços no ho podran fer. De fet, com més comerços participin del sistema, més gran pot ser el percentatge d'acceptació. Per què? Perquè si un comerç sap que tota la moneda lliure que recapta la pot usar amb els seus proveïdors, nòmines o les despeses personals no tindria el problema d'acumulació d'una moneda a la qual no li donaria ús.

I aquesta és la clau: el que cal evitar és acumular una quantitat de moneda a la qual no li puguis donar ús. Imaginem que en un poble només hi ha una fruiteria, un fisioterapeuta i una llibreria que acceptin moneda lliure. De llibres en comptem de tant en tant, així que la llibreria, que menja fruita cada dia, podria acceptar el pagament en moneda lliure si sap que després la podrà gastar tota en fruita i en els serveis del fisioterapeuta. El mateix li pot passar al fisioterapeuta. Però la fruiteria tindria un problema: molta gent li compraria fruita, i ells no consumeixen tants llibres o sessions de fisioteràpia per evitar anar acumulant moneda. I, mentrestant, han de pagar la llum, els proveïdors, etc. en euros. Això no rutllaria, i és el que pot fer fracassar, per exemple, algunes monedes locals.

Però la solució és molt senzilla: simplement, la fruiteria el que ha de fer és reduir el percentatge d'acceptació de la moneda lliure: del 100% al 50%, o al 25% o al 10%.

Després, si la xarxa de comerços del poble/barri s'amplia, algun dels seus proveïdors accepta moneda lliure, etc. sempre es podrà plantejar ampliar el percentatge d'acceptació de moneda lliure. Perquè, de fet, l'INTERESSA tenir un percentatge el més alt possible d'acceptació . Per què? Perquè si els clients potencials de la moneda en un poble / zona creixen, que és el que de retruc fa que més comerços participin al sistema, el percentatge d'acceptació de moneda lliure és un reclam de venda important. Si una fruiteria accepta el 50% de les compres i una altra el 10%, que faran els consumidors que tinguin moneda lliure? No aniran al Mercadona, però tampoc aniran tant sovint a la fruiteria que els accepti un percentatge menor de moneda lliure, perquè els consumidors estan interessats en usar la seva moneda lliure, no en acumular-la: no és una moneda que estigui dissenyada per acumular-se, sinó perquè circuli.

Updated by Joan Cervan i Andreu over 1 year ago · 1 revisions